Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego? Zapraszamy do restauracji SEAT Sport!
2015-09-04

Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego? Zapraszamy do restauracji SEAT Sport!

Co jedzą kierowcy wyścigowi podczas zawodów i jak wygląda ich restauracja? SEAT zaprasza wszystkich na poznanie coraz bardziej dynamicznego pucharu SEAT Leon Eurocup „od kuchni” – dosłownie.

Podobnie jak w wielu innych międzynarodowych wyścigach, padok SEAT Leon Eurocup musi być dynamiczny i pozostać funkcjonalny w każdym zakątku Europy. Gdziekolwiek pojawią się najszybsze Leony Cup Racer, tuż obok staje restauracja SEAT Sport, często będąca sercem padoku.

Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego? Zapraszamy do restauracji SEAT Sport!

Rygorystyczna organizacja zawodów i spełnienie potrzeb wszystkich uczestników z różnych krajów, wymaga od kucharzy przygotowania średnio 15 kg owoców i warzyw, 30 kilogramów produktów mięsnych, ok. 600 kaw i 500 innych napojów – wszystko dla blisko 200 gości dziennie!

„Wszystko musimy planować przed, w trakcie i po zawodach, w bardzo metodyczny sposób. W naszych żyłach płynie już krew motorsportu – robimy to od 20 lat. Ta praca różni się od podobnych zajęć w hotelarstwie czy na imprezach, ponieważ tam panują ścisłe harmonogramy i określony typ gościa” – wyjaśnia Javier García, dyrektor firmy odpowiedzialnej za restaurację.

„Musimy bardzo dobrze koordynować nasze działania, ponieważ mamy wiele osób odwiedzających i ograniczoną przestrzeń” - dodaje Adam Morley, australijski szef kuchni.

Restauracja SEAT Sport i przyległe obiekty wykonane są z przyczepy specjalnej ciężarówki oraz pojazdów wspierających. Wszystko znajduje się pod kontrolą 8 osób, które przez 3 dni trwania każdego wyścigu SEAT Leon Eurocup dbają o dobrą dietę m.in. kierowców.

Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego? Zapraszamy do restauracji SEAT Sport!

Część z produktów kupowana jest i przygotowywana już w Hiszpanii. „Wszystkie świeże produkty kupujemy na miejscu, w kraju, w którym aktualnie jesteśmy. Jeśli musimy jechać do supermarketów, wszyscy patrzą na nas z przerażeniem, ponieważ w mig opróżniamy wszystkie półki” – mówi z uśmiechem Javier Marqués, nadzorca restauracji.

„Typowe menu na SEAT Leon Eurocup obejmuje duży wybór sałatek, żeby kierowcy mogli jeść zdrowo. Pozostałym wyborem są makarony czy risotto, a głównym daniem jest mięso, ryba czy coś z regionu, który właśnie odwiedzamy – wszystko zawsze w towarzystwie warzyw i owoców. Oprócz tego mamy też otwarty bar i serwujemy tam małe śniadania” – opisuje szef kuchni Adam Morley.

Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego? Zapraszamy do restauracji SEAT Sport!

Nie tylko puchar SEAT Leon Eurocup jest pełen emocji. Postawienie restauracji SEAT Sport przed każdymi zawodami zajmuje ok. 15 godzin – rozpoczyna się w środę po południu, by w piątek rano już serwować pyszne dania. W kuchni SEAT-a także panuje wyjątkowo zespołowa atmosfera, a okrążenia kucharzy z pewnością należą do najszybszych.

Zapraszamy na film pokazujący SEAT Leon Eurocup „od kuchni”.

Pobierz pdf
Format: pdf
Rozmiar: 94.81 kB
Pobierz plik tekstowy
Format: txt
Rozmiar: 2.93 kB

Do pobrania

Wyczyść listę
Pobierz pliki
Proszę czekać...